Klanksessies

In het individueel werken met mensen met een een verstandelijke beperking staat het werken met  klank centraal. Het werken met klank heeft een lange geschiedenis. In oude culturen werd het gebruikt  in hun traditionele geneeswijze. Waarbij men gebruik maakte van trillingen van instrumenten om het uit balans geraakte lichaam weer in balans te brengen.

Het werken met klank is geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking welke op laag en hoog ontwikkelingsniveau functioneren.
Verder is het geschikt voor ieder willekeurig mens.

De instrumenten waar ik mee werk zijn de klankschalen, Japanse gong, didgeridoo, pow-wow drum en mijn stem.


Het gebruik van klank is een krachtig en effectief middel voor contact en communicatie voor mensen met een verstandelijke beperking welke op laag ontwikkelingsniveau functioneren.
Ik maak gebruik van de trillingen van instrumenten. De trillingen kun je in je lichaam voelen. Deze doelgroep heeft weinig besef van hun eigen lichaam. Het werken met klank geeft ze ervaringen van lichaamsbewustzijn en ontspanning waarin er ontmoetingen kunnen plaatsvinden van mens tot mens.
Voor mensen met een beperking welke op hoog ontwikkelingsniveau functioneren kan het "ondergedompeld"worden in een bad van klanken een zeer positief effect hebben op de balans van lichaam en geest.

Dieren.
Er is een mogelijkheid om een combinatie te maken van een klanksessie met dieren. Mijn ervaring is dat alleen in de aanwezigheid van dieren zijn al een hele grote meerwaarde kan zijn. Koeien b.v.  zijn hele nieuwsgierige dieren en zoeken graag contact met mensen.  
Bij het individuele werken kan ik deelnemers meenemen naar een kudde koeien. In de winter zal dat in de koeienstal zijn en zomers in de weilanden. Op je blote voeten in het weiland lopen, contact met de koeien en hierbij speel ik op de didgeridoo. Wat de koeien nog meer nieuwsgierig maken.