INDIANENPROJECT

project  voor kinderen van 4 tot 12 jaar waarin kinderen kennismaken met de manier van leven en denken van de Indianen.
Het is mogeliijk om de activiteiten in een tipi te laten plaatsvinden. Mijn ervaring is dat het werken in de tipi veel meerwaarde heeft. Het heeft een rustgevende werking op kinderen. Veel kinderen zijn erg gefascineerd door zo'n grote ronde tent.

Meer informatie over tipi huren, zie programma.


Vuur:

Vuur fascineert. Kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen.  
De kinderen leren verschillende elementen van een vuur maken. Het zoeken van een veilige plek, het verzamelen van droog hout, etc. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van kinderen. In de tipi is het mogelijk om een vuur te maken. Voor jonge kinderen is het een hele mooie vorm om, wanneer het vuur in de tipi brandt, verhalen te vertellen en muziek te maken rond het vuur. Vuur creeert leven en transformeert het . Deeg worden broodjes, appels worden appelmoes. We kunnen onze eigen broodjes bakken in het vuur.


Totemdieren

Dieren kunnen ons veel leren b.v. hoe je je moet aanpassen om te overleven, hoe te reageren op ziekten en vooral ook over ons eigen gedrag. Dieren herinneren ons aan  de enorme hoeveelheden aan mogelijkheden dat er in ons mensen schuilt. We kunnen pas echt van ze leren als we we weten hoe we met ze moeten communiceren.

De kinderen gaan hun eigen totemdieren onderzoeken d.m.v.interactieve verhalen, visualisaties, meditaties en klank.
Tot welk dier voel je je aangetrokken, welke dieren zijn er op dit moment in je leven.wat zijn de karakteristieke  eigenschappen van deze dieren en hoe vertaal je dat naar jezelf, hoe communiceer je met deze dieren.    


Muziek en Klank

Na het ontdekken van de kinderen hun totemdieren gaan we deze dieren fysiek beleven d.m.v. muziek en klank.
De instrumenten waar ik mee meewerk worden gebruikt bij  natuurvolken.  De pow-wow drum, didgeridoo, klankschalen, ocean drum en stem

De pow-wow drum is een "reusachtige"drum die de Indianen bij hun feesten en rituelen gebruiken. Het Het s een drum om te beleven en te ervaren. je hoeft niet muzikaal te zijn.  


Er zijn verschillende mogelijkheden bij dit project. Het is mogelijk om alleen het onderdeel vuur, of alleen het onderdeel totemdieren en het onderdeel muziek en klank losstaand te laten plaatsvinden. Het is ook mogelijk om het als project te doen van 1 of meerdere dagen.